Rijksmuseum

Op 2 januari 2016 ben ik naar het Rijksmuseum in Amsterdam geweest. Het Rijksmuseum is een museum met kunstwerken van 1100 t/m 1950. Je kunt dus zeggen dat het museum een hele brede collectie heeft van heel oud tot modern.

Collectie

Het museum stelt  8.000 objecten tentoon.  Deze objecten zijn verspreid over 80 zalen. Als je alle zalen bezoekt loop je 1,5 km door kunst en geschiedenis van en over Nederland.

Op de website heeft het Rijksmuseum het over topstukken van Rembrandt van Rijn (De Nachtwacht, Het Joodse Bruidje en De staalmeesters), Johannes Vermeer (Het melkmeisje, De brief lezende vrouw in het blauw en Het meisje met de parel), het poppenhuis van Petronella Oortmans en nog veel en veel meer. Samengevat kun je zeggen dat er beeldhouwkunst, toegepaste kunst en beeldende kunst te zien is.

De hele collectie is verdeeld over verschillende zalen. De belangrijkste zalen zijn de Eregalerij, de Nachtwachtzaal en het Atrium. Maar er zijn nog veel meer zalen.

Tentoonstelling  Azië > Amsterdam

Er is nu een speciale tentoonstelling met de titel  Azië > Amsterdam (luxe in de Gouden Eeuw). Deze tentoonstelling begon op 17 oktober 2015 en is afgelopen op 17 januari 2016. De tentoonstelling bestaat uit 170 kunstvoorwerpen die verzameld zijn uit 60 andere collecties. Ik heb schilderijen, kannen, schalen, haarspelden, landkaarten, wandkleden en nog veel meer voorwerpen gezien. De tentoonstelling is te zien in de Phillipsvleugel van het Rijksmuseum. De vleugel bestaat uit veel zalen.

Mijn verwachting

Ik verwacht veel van mijn bezoek aan het Rijksmuseum. Er gaan heel veel toeristen van de hele wereld naar toe. Dan  moet het wel heel speciaal zijn. Zelf ben ik er nog nooit geweest.

Het museum is zo groot dat je nooit in 1 dag alles kunt bekijken. Ik heb alleen de kunstwerken van 1650 t/m 1700 bekeken.  Ik heb veel schilderijen van bekende schilders gezien, maar ook de bekende poppenhuizen en gebruiksvoorwerpen van de Gouden Eeuw. Ook hing er een heel modern kunstwerk met de titel, Het binnenste buiten. Ik vond dit een beetje vies om te zien.

 

 

Mooiste kunstwerk

Ik ben speciaal naar het Rijksmuseum gegaan om “De Nachtwacht”  van Rembrandt van Rijn te zien. Mijn eerste indruk was dat het een heel groot schilderij is. Toen ik langer bleef kijken viel me op dat dit schilderij net een foto is. Alles is heel precies nageschilderd. De kleuren  van de gezichten en de kleding zijn realistisch.

 

Rembrandt van Rijn

Rembrandt van Rijn is op 15 juli 1606 geboren in Leiden. Hij was de negende zoon van een molenaar, Herman Gerritsz en bakkersdochter, Neeltje van Zuytbrouck. Rembrandt zat op de Latijnse school. Toen hij 14 was, is hij ingeschreven voor de universiteit in Leiden. Deze opleiding heeft hij nooit afgemaakt want Rembrandt wilde kunstschilder worden. In 1619 ging hij in de leer bij historieschilder Jacob van Swanenburg. In 1625 verhuisde Rembrandt naar Amsterdam en ging in de leer bij Pieter Lastman. Daar leerde hij hoe hij composities moest bouwen. Vervolgens opende Rembrandt van Rijn zijn atelier in Leiden. Daar werkte hij veel samen met Jan Lievens. Dat was een vriend en een studiegenoot. In 1627 nam Rembrandt zijn eerste leerlingen aan.

De eerste koper van het werk van Rembrandt was Joan Huyendecoper van Maarsseveen.

De secretaris van de stadhouder was enthousiast over het werk van Rembrandt. Hij werd bekend. Hierdoor kreeg hij verschillende opdrachten. Vervolgens ging Rembrandt weer naar Amsterdam en sloot zich aan bij een academie. In deze periode heeft hij veel portretten geschilderd.

In 1643 trouwt Rembrandt met Saskia van Uylenburgh. Eerst wonen ze in bij Willem Boreel. Later gaan ze samenwonen in de

St. Antonie Breestraat. Na verschillende miskramen krijgen ze uiteindelijk toch een zoon, Titus. Rembrandt heeft hierna verschillende vrouwen en krijgt nog een kind van Hendrickje Stoffel, Cornelia. Het gaat niet goed met Rembrandt en hij gaat failliet. Zijn inboedel en kunstwerken worden geveild en hij gaat wonen in een huurwoning.

Rembrandt van Rijn is op 4 oktober 1669 overleden.

De nachtwacht

“De Nachtwacht”  is het bekendste schilderij van Rembrandt van Rijn. Hij schilderde het tussen 1639 en 1642. Eigenlijk heet het schilderij “De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren”. Het is een schuttersstuk dat door het schuttersgilde als groepsportret werd besteld.

Rembrandt heeft het doek een beetje donker geschilderd waardoor hij met lichteffecten de aandacht op delen van het schilderij kon vestigen. Het vernis verkleurde en het schilderij werd nog donkerder. Men dacht toen dat het schilderij zich afspeelt af in de nacht. Op die manier kreeg het schilderij een bijnaam, “De Nachtwacht”.

Sommige mensen die op het schilderij staan, gingen klagen bij Rembrandt omdat ze onherkenbaar waren geschilderd. Een andere schilder heeft later in een medaillon alle namen van de mensen op het schilderij bijgeschilderd.

 

Kenmerken

De Nachtwacht is een 2-dimensionaal kunstwerk en heeft nu  een afmeting van 4.37 bij 3,63m. Dat is 82% van het oorspronkelijke schilderij. In 1715 is het schilderij verhuisd naar het Paleis op de Dam. Daar moest het schilderij tussen twee deuren hangen.  Omdat het schilderij te groot was voor deze plaats is het schilderij afgesneden. Het schilderij was oorspronkelijk  ongeveer 5 bij 3.87 meter.

Door het doek af te snijden missen er boven, links en recht een deel van het schilderij. Twee schutters  en een veer van een hoed aan de linkerzijde zijn niet meer te zien.

 

De verf die voor dit schilderij is gebruikt is olieverf. Rembrandt heeft het op doek geschilderd. Voor het schilderij zijn primaire, secundaire en tertiaire kleuren gebruikt. Primair is een kleur dat niet gemengd is, secundaire kleuren zijn kleuren die zijn ontstaan uit een mengsel van twee kleuren en tertiaire kleuren zijn kleuren die zijn ontstaan door het mengen van drie kleuren.

Het rood en geel in het midden vallen direct op. Hierdoor lijkt het dat de twee mannen naar voren komen. Aan de buitenkanten en aan de achterkant heeft Rembrandt veel donkere kleuren gebruikt. Hierdoor ontstaat er diepte in het schilderij.

Een andere reden waardoor er diepte in het schilderij ontstaat is de technieken die Rembrandt heeft gebruikt. Bepaalde delen van het schilderij zijn glad geschilderd doordat hij in dunne laagjes schilderde. Op andere plaatsen op het schilderij  heeft hij de verf dik aangebracht.

Rembrandt heeft ook op verschillende manieren geschilderd. Hij heeft verschillende toetsen gebruikt. De toets is in de schilderkunst de wijze waarop de schilder de kwast of het penseel op het doek plaatst en de verf op het paneel of doek aanbrengt. Een toets kan variëren van dik en grof en fijn.  De toets op “De Nachtwacht” is op sommige plaatsen zichtbaar. Bovenaan het schilderij in het midden zie je de donkere nacht. Hier zie je duidelijk dat de toets grof is. Op andere plaatsen is de toets fijner. Dit zie je bij de gele kleding. Rembrandt maakt ook diepte door met licht en schaduw te werken.

Het schilderij is gemaakt in Amsterdam op de Nieuwe Doelenstraat. De plaats waar het schilderij is gemaakt is nu een hotel. Je kunt deze plaats, waar het schilderij is geschilderd nog steeds bezoeken.

Op het schilderij zie je dat het in een grote hal met pilaren is gemaakt. In het midden zit een grote poort waardoor je de donkere nacht ziet.

Het schilderij past in deze omgeving. Het gebouw is groot en heeft mooie stevige pilaren met horizontale balken. Het geeft een rijke indruk.  De mensen die op het schilderij staan afgebeeld dragen mooie en dure kleding. Zij maken de indruk dat ze rijk zijn.

Functie

Rembrandt van Rijn had geen bedoeling met “De Nachtwacht” . Hij schilderde het in opdracht van de compagnie. De leden van de compagnie wilden geschilderd werden omdat ze zichzelf belangrijk vonden.  Ze wilden door het schilderij voor eeuwig worden vastgelegd. Rembrandt heeft alle leden op het schilderij geschilderd, maar sommige personen vonden zich onherkenbaar. Hier kwam veel commentaar op van de onherkenbaar geschilderde personen.  Later heeft een schilder een medaillon bijgeschilderd met daarop de namen van alle 18 personen die hebben meebetaald aan het schilderij.

Persoonlijke mening over de Nachtwacht

Nadat ik het kunstwerk beter had bestudeerd ging ik steeds meer op het schilderij zien. Het Rijksmuseum heeft  ‘kijkkaarten’  in de zaal liggen, die je gratis mag pakken.  Op de ‘kijkkaarten’ worden er heel veel details aangewezen waar een stuk tekst bij staat zodat je meer komt te weten over het schilderij. Ze wijzen bijvoorbeeld op de lans en de hand. Ze zeggen dat je erop moet letten dat het net lijkt of deze uit het schilderij naar voren steken. Ook wijzen ze op de geschilderde meisje. Hier heeft Rembrandt zijn eerste vrouw getekend. Ook zie je een rook komen uit een geweer. Het lijkt net of er geschoten wordt, maar dat is in werkelijkheid natuurlijk  niet zo.

Zonder de aanwijzingen op de ‘kijkkaart’ had ik dit allemaal niet gezien. Door het kijken met deze kaart ben ik me steeds meer gaan verbazen over het schilderij. Wat is het groot en wat staat er veel op geschilderd. En dat allemaal heel gedetailleerd, net als op een foto. Een echt meesterstuk!

Verdeling van de kunstwerken in de zalen

Bij binnenkomst is er een informatiebalie met handige plattegronden in heel veel talen. De plattegrond heeft  4 bladzijden. Op elke bladzijde staat een verdieping van het Rijksmuseum.  (van begane grond t/m de 3e verdieping). Op elke verdieping zijn kunstwerken te vinden uit een bepaalde periode. Met behulp van de plattegrond kun je snel de weg vinden naar de voorwerpen die je wil zien. Op elke verdieping vind je zalen met kunstvoorwerpen. De zalen zijn ruim en de kunstwerken hangen niet heel dicht op elkaar. In de zalen zie je veel medewerkers van het  museum.

Publieksvriendelijk

Het gebouw is publieksvriendelijk. Er is niet alleen nagedacht over de handige plattegronden zodat mensen makkelijk de weg vinden in het grote museum maar er liggen nog veel meer folders. Veel folders zijn gratis. Er zijn ook veel medewerkers die je kunnen helpen als je een vraag hebt.  Bij elk voorwerp hangt een informatiebordje dat iets vertelt over het voorwerp.

 

Eindconclusie

 Ik wist niet dat het gebouw zo groot was.  Ook wist ik niet dat er zoveel te zien was. Van De Nachtwacht heb ik wel eens plaatjes gezien, maar in het echt is het schilderij veel mooier. De ramen van het gebouw vond ik ook heel mooi. De verschillende vormen en de vele kleuren zijn prachtig.

Het was tijdens mijn bezoek aan het museum heel erg druk. Ik zag lange wachtrijen staan, maar gelukkig hadden wij een E-ticket zodat we de rij voorbij mochten lopen.

Door de opdracht van CKV weet ik nu veel meer van Rembrandt van Rijn en het schilderij “De Nachtwacht”. Door met de kijkkaart van het Rijksmuseum naar “De Nachtwacht” te kijken heb ik veel meer gezien dan ik normaal gezien zou hebben. Ik vind het een heel mooi schilderij met mooie kleuren, lichtdonker contrasten en diepte. Ik heb in de museumwinkel een poster gekocht van De Nachtwacht om op te hangen in mijn kamer.