Streetart – Mooi of niet mooi?

Straatkunst is iets wat tegenwoordig overal te vinden is. Ik ben op zoek gegaan naar straatkunst in mijn eigen wijk, Broekpolder.

 

3 foto’s van straatkunst die me aanspreken

Deze foto’s heb ik gemaakt in de Vlaskamp. De Valskamp is het park in het midden van de Broekpolder. Je ziet dat de maker van deze kunst gebruik heeft gemaakt van graffiti. Het beton waar de kunstenaar de kunstwerken heeft opgespoten, is normaal een speelhuis voor kinderen. Als je naar de afbeelding kijkt van de panda zie je dat hij het gemaakt heeft voor Danielle en Sten. Ook staan de letters NS op het kunstwerk. Zouden ze ver wijzen naar het station? De groene letters zijn voor mij onleesbaar.

Ik vind het een mooie kunstwerken op het speeltoestel. Normaal is het speeltoestel grijs en saai. Nu is het veranderd in iets kleurrijks waar iedereen even naar kijkt. Ik vind het heel knap als je dit kunt maken met enkel een paar spuitbussen.  Door de graffiti is de omgeving mooi veranderd.

Deze mooie rode tulpen staan in het Nederlandse landschap. Holland staat bekend om zijn tulpen. Het is daardoor extra leuk om deze tulpen in de Vlaskamp te zien staan. Functioneel zijn ze ook nog. Iedereen die even wil uitrusten kan de tulp openklappen en even gaat zitten. Als je ze opent zijn het namelijk stoelen.

 Deze mooie rode tulpen staan in het Nederlandse landschap. Holland staat bekend om zijn tulpen. Het is daardoor extra leuk om deze tulpen in de Vlaskamp te zien staan. Functioneel zijn ze ook nog. Iedereen die even wil uitrusten kan de tulp openklappen en even gaat zitten. Als je ze opent zijn het namelijk stoelen.

 

3 foto’s van straatkunst die me niet aanspreken

Dit mannetje dat aangeeft dat bestuurders van auto’s langzaam moeten rijden vrij saai. De eenvoudige vorm spreekt me niet aan.

In dit huisje bevindt zich gas. Een kunstenaar heeft er een gedicht op gezet dat over de weg gaat. Ik houd helemaal niet van gedichten. Ik vind ze vaag en niet grappig. Ik vind het gedicht op dit huisje dus ook niet leuk.

De flat in de Broekpolder heeft de toonladder. Waarom ze deze naam hebben gekozen weet ik niet. Het gebouw heeft in mijn ogen niets met muziek te maken. Op de flat staat de naam en de twee letters o is een muzieknoot van gemaakt. Ik vind dit idee vrij simpel. Ik had liever een mooie muurtekening met mooie kleuren op het gebouw zien staan met andere afbeeldingen die met muziek te maken hebben.

 

Genre wildbreien

Wildbreien is een straatkunstvorm waarbij publieke objecten worden versierd, gepersonaliseerd of gewoon mooier gemaakt door kleurrijke breiwerken. Je ziet in deze kunstvorm niet alleen dat er versierd wordt met breiwerken, maar ook door te haken of te naaien. Vaak worden er meerdere

objecten in de stad versierd door dezelfde kunstenaar. Vaak zijn de objecten bomen, lantaarnpalen, vuilnisbakken, kunstwerken of andere objecten in de stad. Deze kunstvorm wordt ook wel eens graffiti knitting (graffitibreien) genoemd omdat kunstenaars vaak een spoor van breiwerken door de stad achterlaten. Een enkele keer zie je op de briewerken een etiket van de maker op de kunstwerken. Deze kunstvorm is makkelijk te verwijderen en daardoor vaak tijdelijk. Bij deze kunstvorm kun je dus niet spreken van vandalisme.

Soms willen de kunstenaars van wildbreien een boodschap uitdragen met hun kunstwerken. Wildbreien zou de leefomgeving vrouwvriendelijker maken. De woeste bronzen stier van de kunstenaar Arturo die Modica die in een park in New York staat, is een tijd helemaal in een roze breiwerk ingepakt. Het stoere wordt dan ineens vriendelijk.

Wildbreien is in het jaar 2005 ontstaan in Houston. Een groep met de naam Knitta Please hing halve breiwerken op door de hele stad omdat ze het zonde vonden om de werkjes weg te gooien. Ook wilde ze meer kleur en warmte in de stad brengen. Daarna is de kunstvorm over de hele wereld verspreid.

 

Genre straatgrafiek

Straatgrafiek is de naam voor tweedimensionale grafische uitingen op publieke gebouwen, objecten op straat en openbaar vervoer. Het gaat bij dit genre om het wildplakken van poster, stencils en stickers. Ook valt hieronder het plaatsen van (vaak onleesbare) handtekeningen met behulp van spuitbussen of stiften in de vorm van tags of labels.

De kunstenaars van straatgrafiek vinden hun eigen werk  een vorm van kunst, maar veel mensen zien dat anders. Ze zien de stickers, posters of stencils meer als straatvervuiling van het straatbeeld en dus als vandalisme. In de wet staat dat het verboden is om in openbare ruimtes objecten te beplakken.

Straatgrafici zien hun werk als het terugveroveren van de door de commercie toegeëigende publieke ruimtes. Ze zien in de openbare ruimtes alleen maar reclame uitingen. Tegenwoordig zie je straatgrafiek steeds vaker in galerieën en musea. Ook in de echt kunstwereld heeft deze kunstvorm dus een eigen positie. Het is een vorm van kunst die wortels heeft in de puntbeweging.

 

Wanneer is de straatkunst ontstaan?

Eind twintigste eeuw heeft Streetart pas zijn naam gekregen. Streetart komt uit de Urban art. Het is niet hetzelfde als graffiti, maar het heeft wel overeenkomsten. Urban arts komt van een cultuurstroming in achterstandswijken in Amerika eind jaren zeventig. De stroming uitte zich in rap, hip-hop en breakdance. Het belangrijkste in Urban arts was echtheid. De stroming is bedoeld om  de maatschappij een spiegel voor te houden.

Wie zijn naast Banksy nog meer invloedrijke straatkunstenaars?

-Edgar Mueller                                                                                   -Leon Keer

Vind ik straatkunst bij kunst horen?

Ik vind straatkunst bij kunst horen. De werken die de straatkunstenaars maken vind ik soms mooier dan schilderijen in musea. De technieken, de kleuren en de plek waar de kunstenaars werken laten zien vind ik erg goed en echt kunst. Kijk maar naar de foto’s die ik in de werkstuk heb laten zien.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb